Lovisa, Lovisa och Tobias berättar om hur det är att vara elev på Himmelstalund!

Tobias på HimmelstalundsgymnasietTobias Karlsson är 18 år och läser Naturbruksprogrammet med inriktning Trädgård åk3.

”Jag valde den här inriktningen för att jag inte vill sitta inne vid en skolbänk i tre år. Jag vill vara ute och arbeta med kroppen. Den stora anledningen till att jag började på just Himmelstalundsgymnasiet är att jag vill få en praktisk utbildning som är inom en stor bransch med mycket jobb och där det finns möjlighet att starta eget. ” säger Tobias.

”Vi läser mer och mer trädgårdsämnen ju längre in i utbildningen vi kommer, det blir mer och mer av det du själv vill läsa som till exempel anläggning eller odling. Vi har praktik i 15 veckor på tre år och det är det bästa enligt mig, att komma ut och jobba är det perfekta tillfället att skaffa jobb och kontakter. Sköter man sig är det stor chans att man får komma tillbaka. Självklart har vi läxor, men mycket av de läxor man får är ju inom trädgård och de ämnen man läser så det gör det lite roligare.” berättar Tobias om utbildningen.

”Alla lärare är väldigt bra, när man har lärare som är lika intresserade av ämnet som man själv är så blir det mycket bättre. På skolan finns det sjukt bra lokaler att jobba praktiskt i så som växthus, markbyggnadshall och djurhus. Det blir en helt annan känsla att jobba när man har de förutsättningarna. Klassen är precis lika bra den eftersom alla är intresserade och kunniga.” säger han.

”Efter studenten är min tanke att starta ett eget företag inom trädgård, skötsel och anläggning som ska hålla till i skärgården. Det finns väldigt mycket möjligheter efter den här gymnasieutbildningen om man bara sköter sig på sina praktikplatser eftersom det finns behov av utbildad personal.”

”Det roligaste under utbildning är nästan att vara ute på praktik, eftersom att man lär sig tre gånger så mycket samt träffar folk och skaffar sig möjligheter till jobb både under sin gymnasietid och efter.  Men även studiebesök och friluftsdagar med hela skolan är väldigt kul. Jag rekommenderar skolan och speciellt min linje eftersom det finns gott om jobb efter skolan och man får tre grymma år här. Är man verkligen intresserad så är det den bästa skolan eftersom vi har så pass bra lokaler till de praktiska delarna och kunniga lärare som också gör allt mycket bättre.” avslutar Tobias.

Lovisa läser florist på HimmelstalundsgymnasietLovisa Styrbjörn är 18 år och går i åk 2 på Hantverksprogrammet, med inriktning Florist.

”Jag gillar att vara kreativ och vill gärna jobba med händerna. Jag sökte flera floristutbildningar och Himmelstalund var mitt förstaval. Vi började redan i ettan med mycket praktiska ämnen där vi lärde oss grunderna. Vi fortsätter nu i tvåan med att lära oss olika stilar, att göra arrangemang för olika tillfällen och högtider. Nu i tvåan har vi gjort en utställning på tema Bröllop. Vi har haft prov i formbinderi och florstikens historiska utveckling och även testat på binderier från olika tidsepoker. Vi har varit ute på praktik redan från första terminen och jag har varit i blomsterbutiker i Vimmerby och Stockholm.” berättar Lovisa om sin utbildning.

”Jag trivs med mina lärare. De är engagerade och tävlar själva i floristik. Vi har varit med och tittat när våra lärare tävlat i SM i Jönköping på Elmiamässan. Jag trivs i klassen, vi är en liten klass, men det gör ingenting och vi har jättebra sammanhållning.” fortsätter hon.

”Jag bor på elevboendet vid skolan, det har fungerat bra. Visst är det annorlunda i början men man kommer in i det. Det är bra att man vågar testa att flytta hemifrån.  Vi som delar kök i elevboendet har blivit ett bra gäng. På fritiden umgås jag med de i boendet och min klass, jag spelar också fotboll och håller på att ta körkort.” säger Lovisa.

”Efter studenten vill jag jobba inom floristbranschen.  Det finns så otroligt mycket att göra inom området, t.ex kan man arbeta i butik eller jobba med dekorationer för olika uppdragsgivare. Det finns också stora möjligheter utomlands. Jag kanske åker iväg till Norge och testar på att jobba där ett tag.” säger hon.

”Det är så mycket som har varit roligt under gymnasiet, men en av de roligaste uppgifterna var när vi gjorde tema bröllop med buketter till brud och tärnor, bordsdekorationer etc där vi fick tänka och planera helt fritt. Jag rekommenderar absolut skolan och utbildningen. Man får ha praktiska kurser och träna mycket på skolan. När vi går ut på praktik får vi höra att vi har goda förkunskaper och redan kan mycket. Skolan är lagom liten och det är en bra sammanhållning.” avslutar Lovisa.

Lovisa läser djurpark på Himmelstalundsgymnasiet Lovisa Solid  är 18 år och går studieväg Djurvård med Naturvetenskaplig profil i årskurs 3.

Lovisa berättar att hon har växt upp med djur och ville utbilda sig till något med djur: ”Målet var att bli veterinär och då passade den här kombinationen bra eftersom man får både djurkunskaper och den naturvetenskapliga behörigheten.”

”Även om vi läser ett yrkesprogram så läser vi också många tuffa teoretiska kurser som kemi, fysik och matematik. Vi har praktik tre veckor varje termin (förutom första terminen), jag har varit på veterinärklinik och hunddagis.” berättar hon. ”Jag tycker lärarna är bra, de flesta är kunniga och vet hur man ska lära ut. Vår klass har blivit riktigt tajt nu under årskurs 3.”

Lovisa bor på elevboendet vid skolan. ”I början hade jag hemlängtan, men man hittar roliga saker att göra. Personalen på boendet ordnar massa aktiviteter och jag spelar badminton varje vecka.” säger Lovisa.

”Jag läser de naturvetenskapliga kurserna, vilket gör att jag kan plugga i stort sett vad som helst efter gymnasiet. Drömjobbet är nog veterinär men jag funderar också på andra alternativ som t.ex. industridesigner.” fortsätter Lovisa.

”Det roligaste jag har gjort under gymnasiet är praktiken på DoggsenCenter. Mitt bästa minne är att jag träffade min pojkvän på skolan”, berättar hon.

”Läser man den naturvetenskapliga profilen har man många valmöjligheter. Jag har trivts jättebra på skolan. Vi i elevkåren hittar på olika roliga aktiviteter och om man vill göra något praktiskt kan man alltid gå till djurhuset och umgås med djuren” avslutar Lovisa.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår