Djurvårdare

Vill du arbeta med djur? 

På Himmelstalunds utbildningscentrums  vuxenutbildning får du en bred kompetens som djurvårdare. Efter avslutad utbildning har du möjlighet att jobba inom djursjukvård, zoohandel eller med hundar inom olika områden.

Utbildningen vänder sig till dig som är vuxen (fyllt 20 år) och utgörs av på gymnasiekurser som ingår i Naturbruksprogrammet. Du läser på heltid i två terminer och efter avslutad utbildning erhåller du gymnasiebetyg i de kurser du läst med godkänt resultat.

I utbildningen ingår ”Grundkurs i läkemedelshantering (D9) så när du är klar hos oss kan du anställas hos veterinär eller på djursjukhus som ”Djurvårdare inom djurens hälso- och sjukvård på utökad nivå”.   Flera av våra kurser riktar in sig på träning av hundar och andra djur med fokus på interaktion mellan människor och djur och dess betydelse i samhället inom t.ex. utbildning och omsorg.
I utbildningen varvas teori och praktik vilket betyder att undervisningen sker både i klassrum och i skolans djuranläggningar, hundstallar och på våra träningsplaner. I utbildningen ingår också praktik på olika arbetsplatser, den kan med fördel göras i närheten av hemorten. 

Nästa planerade start: Januari 2019

Här kan du läsa mer om hur ansökan och antagning går till.

Utbildningens innehåll

Omfattar totalt 900 poäng och innehåller följande kurser:

Biologi Naturbruk specialisering  100p

Kursen ska bl.a. ge dig kunskaper om olika djurarters anatomi och fysiologi.

Djur specialisering 100p

Fördjupningskurs om djurs betydelse för hälsa och livskvalité, möjliga användningsområden och djurens betydelse i samhället

Hundkunskap 1 100p

Vanliga hundraser, deras beteende och mentala egenskaper, behov av skötsel, aktivering och lämpliga användningsområden är moment som ingår i den här kursen.

Hundkunskap 3 100p

En orientering om verksamheter och specialområden där hundar deltar och användes för olika ändamål. Fördjupning inom valt  specialområde där arbetsmetoder, inlärning, skötsel, hantering av lämplig utrustning mm är viktiga kursmoment.

Hälso- och sjukvård 1 100p

I den här kursen får du lära dig att vårda skadade och sjuka djur. Hygien och smittskydd är också en viktig del av den här kursen

Hälso- och sjukvård 2 200p

Nu är det dags att fördjupa kunskaperna om vård av djur på djurklinik. I den här kursen ingår bland annat ”grundkurs i läkemedelshantering”

Sällskapsdjur 1 & 2 200p

Här får du lära dig om olika sällskapsdjur och deras behov av skötsel, hantering, utfodring samt krav på utrymme och miljöberikning. 

Teori & Praktik

I utbildningen varvas teori och praktik vilket betyder att undervisningen sker både i klassrum och i skolans djuranläggningar, hundstallar och på våra träningsplaner.

Förkunskapskrav  är grundskolekompetens eller motsvarande och godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk (åk9).

Studiefinansiering

Du får själv söka studiemedel och det är mycket viktigt att du söker för hela din studietid. Enligt CSN:s regler kan du om du bara har sökt för en termin i taget och kurser går över flera terminer bli nekad studiemedel termin två, då inga betyg är satta för de poäng du läste termin ett.

Terminstider

VT 2019-01 - 2019-06
HT 2019-08 - 2019-12

Dokument

Kontakta oss för mer information

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår