Grundkurs Trädgårdssäljare

En utbildning för dig som vill arbeta med handel och service inom trädgårdsyrket!

Kombinera trädgård & florist med inriktning Gardencenter i vår nya ettåriga utbildning Trädgårdssäljare!
Här får du lära dig odla och sköta olika växter för både utomhus och inomhusbruk samt göra buketter och arrangemang. Detta tillsammans med breda kunskaper om växter, färg&form, design samt service och skyltning gör att du kan arbeta med handel och service inom de gröna näringarna i olika trädgårdsbutiker och blomsteraffärer.

Utbildningen vänder sig till dig som är vuxen (fyllt 20 år) och ger dig grundläggande praktiska och teoretiska kunskaper inom främst växtkunskap, floristik, skötsel av utemiljöer och försäljning av trädgårdsväxter och tillbehör. Utbildningen bygger på gymnasiekurser och heltidsstudier omfattar ett läsår (två terminer). Det är också möjligt att läsa vissa av kurserna som enstaka kurs. Efter avslutad kurs med godkänt resultat erhåller du gymnasiebetyg i lästa kurser.

Välkommen till skolan på informationträff, du träffar oss också på olika utbildnings- och trädgårdsmässor under året.

Nästa planerade start: Mer information kommer i September 2017
Sista ansökningsdag: 

I utbildningen får du kunskap om allt som krävs för att arbeta med försäljning och alla andra förekommande arbeten i ett Garden center t.ex.
• Försäljning, service och rådgivning.
• Kunskap om växter och deras vetenskapliga namn för både trädgård och inomhusmiljöer.
• Binderi, färg - form och design.
• Plantering och skötsel av våra växter och utemiljöer.
• Beskärning
• Jordprodukter, växtnäring och växtskydd.

Utbildningen omfattar totalt 700 p heltidsstudier och går under ett läsår (jan-dec).  Studierna berättigar till studiemedel (CSN).

_______________________________________________________________________________________

Kursstart

Mer information kommer i September 2017

Du anger vid ansökan när du vill börja och om du vill läsa på hel-, deltid eller enstaka kurs.

Utbildningens innehåll

Utbildningen riktar sig till dig som vill arbeta inom trädgårdsfackhandeln som ex ett Gardencenter. Du får du kunskaper i allt som krävs för ett kundorienterat arbete, från försäljningsteknik till varuhantering av såväl plantskoleväxter, snittblommor och krukväxter. Du lär dig också skötsel av hemträdgårdar och utemiljöer.

Utbildningen omfattar totalt 700 poäng och innehåller följande kurser:

Växtkunskap 1 100p
Identifiering och namngivning av träd, buskar, barrväxter, perenner och annueller. Växters härdighet, kvalitet och användningsområden.
Växtkunskap 2 100p
Identifiering av ett brett sortiment av växter samt deras miljökrav. Växternas byggnad, livsprocesser och utvecklingsfaser. Grässorter och deras egenskaper för olika användningsområden. Växtval, växtkomposition, design och kostnadsberäkningar samt olika regelverk för växtkvalitet.
Trädgårdsodling - plantskoleväxter 100p
Yrkesmässig odling av buskar, träd barrväxter och perenner. Odlingsåtgärder, kvalitetsbedömning och försäljningskanaler.
Skötsel av utemiljöer 1 100p
Beskärning av träd, buskar och häckar. Utemiljöers funktion, skötselplaner, arbete med gräsytor, lekutrustning, ogräsbekämpning.
Servicekunskap 100p
Innehåller kunskaper om försäljning och service i all dess former inom trädgårdsfackhandeln som ex säljteknik, förhållningssätt till kund samt olika servicesituationer. Kommunikation, betalningsformer Kundpsykologi och presentationsteknik för säljbudskap. Konsumentlagar och god säljetik
Hantverk introduktion 200p
En introduktion i floristyrket. Kurser ger grundläggande kunskaper i de tekniker och material som förekommer inom floristyrket. Den ger också kunskap om snittblommor, krukväxter och andra förekommande varor. Samt färg&form, skissteknik, skyltning och växtskydd.

Ansökan

Här kan du läsa mer om hur ansökan och antagning går till.

Teori & praktik

I utbildningen varvas teori och praktik vilket betyder att undervisningen sker både i klassrum och ute på skolans odlingsytor, park och övningsbutik.

Kurser delvis på distans

Kurserna Växtkunskap 1 &2 är delvis distansförlagda. Det innebär att kurserna innehåller några obligatoriska samlingar på skolan för olika genomgångar och övningar, övrig tid studerar du hemma och har kontakt med skolan via en databaserad lärplattform. Det är därför nödvändigt att du har tillgång till dator med Internetuppkoppling.

Förkunskaper

Grundskolekompetens eller motsvarande och godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk (åk9).

Arbete och vidare studier

Efter avslutad utbildning är det möjligt att arbeta i trädgårdsbranschen med till exempel försäljning i Gardencenter, odlingar och handelsträdgårdar. Det är också möjligt att läsa vidare, YH- utbildningar inom trädgård eller Sveriges Lantbruksuniversitet ( exempelvis trädgårdsingenjör eller landskapsingenjör) om den formella behörigheten till dessa utbildningar kan uppfyllas.

Studiefinansiering

Studierna berättigar till studiemedel. Utförlig information om studiemedel finns hos Centrala studiestödsnämnden (CSN) www.csn.se

Terminstider

HT 2016-08-22 - 2016-12-09 
VT 2017-01-09 - 2017-05-12
HT 2017-08-21 - 2017-12-08

Dokument

Kontakta oss för mer information

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår