Allmänt om elevboendet på Vreta utbildningscentrum

Vreta utbildningscentrum har möjlighet att erbjuda elever med lång resväg boende i skolans regi. 

På skolområdet finns det 5 hus med sammanlagt ca 120 platser. Beroende på hur stort behovet är kan skolan komplettera med ytterligare rum hos privata hyresvärdar i Ljungsbro.

I ett begränsat antal rum tillåter vi att man har hund. Vi tar inte emot andra djur på elevboendet. Alla rum eller lägenheter hyrs ut omöblerade.

Ansökan om boende

När du har fått ditt slutliga antagningsbesked från gymnasieantagningen och vill söka boende på Vreta utbildningscentrum ska du fylla i en boendeansökan (ansökan finns längre ner på denna sida).  Observera att boendeansökan skall skickas till skolan via post och inte via mail. Du skickar ifylld boendeansökan till följande adress:

Vreta Utbildningscentrum
"Boendeansökan"
Järngården 3
590 76 Vreta Kloster 

OBS! Din boendeansökan skall vara Vreta Utbildningscentrum tillhanda senast fredag 2018-07-27.

I början av vecka 32 fördelas platserna och under samma vecka skickas besked ut till alla som sökt boende. Informationen om du fått boende eller inte kommer skickas tilI din mail.

I början av höstterminen är det alltid trångt i boendet och det är inte säkert att man kan få plats där man önskat eller enkelrum. Detta brukar ofta lösa sig när vi kommer in en bit i terminen. Elever som får körkort flyttar hem, andra skaffar sig egen lägenhet eller löser boendet på andra sätt, så efter ett litet tag brukar alla ha fått det som man vill ha det.

Hur fungerar boendet?

Skolan har fritidspersonal knuten till boendet. Kvällstid bjuds olika aktiviteter, bl.a. biljard, bordtennis, pysselkvällar, TV-spel, vi disponerar gymnastiksal 1 kväll/vecka, har filmkvällar om intresse finns, hästaktiviteter, lokal för möjlighet till fordonsreparationer. Man kan även använda simhallen i Ljungsbro kostnadsfritt. Utbudet styrs av elevernas önskemål. Vi har även ett eget gym som elever och personal har tillgång till. I boendena finns trådlöst bredband så att eleverna kan använda sina skoldatorer utanför skoltid också.

Skolan erbjuder även läxhjälp på fritiden

Det är en bra idé att fundera över hur man ska aktivera sig på sin fritid på skolan eftersom det blir ganska många timmar att ta ansvar för själv.
Ungefär 1 gång per månad hålls det boenderåd där du som elev också har möjlighet att påverka boendet och fritidsaktiviteter. Det finns även ett mycket stort och aktivt föreningsliv i Ljungsbro där eleverna är välkomna. Fritidspersonalen har regelbundet boendemöten med eleverna i varje enskilt boende (om det behövs). Ofta behöver man komma överens om t ex rutiner runt städning av gemensamma utrymmen, när det ska vara tyst och hur man gör med gäster som enskilda elever bjuder in. Det är inte alltid så lätt att få allt att fungera så att alla blir nöjda.

Fritidspersonalen arbetar från sen eftermiddag fram till morgonen och de går hem ca 08.00. De finns på plats från söndag kväll 20.00 fram till tidig kväll på fredag. Därefter är boendet obemannat fram till söndag kväll. Om man är kvar över helgen har skolan begränsade möjligheter att hjälpa till om något händer. Dagtid finns det personal i djurstallarna som kan hjälpa till med vissa saker, men inte kvälls- och nattetid.

Boenderegler

Det finns boenderegler som man måste följa, om man inte gör det kan man förlora rätten att bo i skolans boende.
Boendet är till för att möjliggöra skolgång på Vreta utbildningscentrum, det är alltså inte elevens hem. Vi är noga med från skolans sida att eleverna åker hem regelbundet för att inte tappa kontakten med livet utanför skolan. Självklart kan man inte åka hem varje helg om det är långt eller om man har ansvar för en egen häst, men vi tycker att de flesta bör åka hem minst en gång per månad. Tillstånd att stanna kvar över helgen ansöker man om hos boendepersonalen.

Månadshyror

Hyran betalas i efterskott mot faktura. För höstterminen debiteras 4,5 månad och för vårterminen 5,5 mån – sammanlagt alltså 10 mån - oavsett terminstider, APL-perioder och liknande. Via sin egen hemkommun ansöker man själv om inackorderingsbidrag, bidraget varierar mellan kommunerna. Aktuella hyror läsåret 2017/2018

3700:- för enkelrum (inkl. frukost mån-fre och kvällsmat mån-tors)
2900:- för dubbelrum (inkl. frukost mån-fre och kvällsmat mån-tors)

Nattjour

Telefonnummer på natten: 0767-982999
Nyckeljour (fre kl 16 tom mån kl 08)

Skaffa eget boende

Lista över privata hyresvärdar

Boendepersonalens bemanning på elevboendet

Boendepersonal finns på plats från söndag kl 20.00 till fredag kl 17.30 under terminstid. På nätterna alternerar boendepersonal med Securitas.

Dokument

Kontakta oss för mer information

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår