Hanna Strömfors student på DJUR 2012

Varför valde du att studera till djurskötare på Vretagymnasiet?

Den största anledningen var mitt stora djurintresse. Jag hade läst mycket om djurinriktningen på Vreta och det som fångade mitt intresse var den variation man skulle få av både praktiskt och teoretiskt lärande. Jag visste inte riktigt vad jag ville men tänkte "Bättre att plugga och lära sig om något man tycker är kul och samtidigt då kunna prestera bättre vad gäller undervisning, än att välja något jag inte alls trivs med och troligtvis inte få lika bra studieresultat". Jag hade även hört väldigt goda lovord om skolan generellt men också mycket gott om lärarna och instruktörerna. Alla dessa faktorer gjorde valet självklart - JAG SKULLE PLUGGA PÅ VRETA! 

Hur vill du beskriva din gymnasietid?

Min tid på Vretagymnasiet var de bästa tre åren jag någonsin haft i skolbänken. Dels har man haft så oerhört engagerade lärare och instruktörer vilket har varit guld! Sen så har man även träffat vänner för livet!  Det är så roligt när en skola får undervisningen att vara rolig OCH lärorik. Det teoretiska blandat med det praktiska är enligt mig en klockren inlärningsmetod. 

Jag har fått göra det jag verkligen gillar, vilket är att få arbeta med- och hjälpa djur. Jag har lärt mig så otroligt mycket nya saker - tack vare praktisk och teoretisk inlärning! Man har fått möjlighet att arbeta i ladugården - vilket har varit mitt första steg ut i arbetslivet. Att få träffa likasinnade personer har också bidragit till att man trivs bättre. Lärarna och instruktörerna har varit så oerhört hjälpsamma och deras intresse för djur har bidragit till intressanta och väldigt lärorika lektioner. 

Under min gymnasietid har jag inte bara fått sitta i en lektionssal och läst mig till hur man går till väga vid exempelvis kalvning -jag har även fått vara delaktig när det händer på riktigt i ladugården! Att få vara så delaktig i allt som händer har för mig varit en av de viktigaste sakerna i min utbildning.

Att få möjligheten att bo i närheten av skolan har underlättat många gånger. Speciellt då man fått ställa klockan extra tidigt på morgonen för att bege sig till ladugården för mjölkning!

Vad har hänt efter studenten?

Under mitt sista år på Vreta så var det dags för långtidspraktik. Eftersom att jag redan jobbat en del i skolans ladugård så kände jag att det var dags att testa något nytt. Jag har sen jag var liten haft intresse för alla sorters djur vilket ledde till att jag nu ville prova att arbeta i djuraffär! Sagt och gjort, så fixade jag min långtidspraktik på Djurkompaniet. Även där lärde jag mig oerhört mycket nytt om andra sorters djur än de djurslag jag lärt mig om på Vreta. Det va roligt att kunna brädda sin kunskap ytterligare. Efter praktikperiodens slut så blev jag erbjuden en tjänst, och har sen dess jobbat kvar på Djurkompaniet. Här trivs jag väldigt bra och det känns bra att arbeta med både människor och djur! Självklart saknar jag kossorna på morgonen när det är dags för mjölkning, kalvarna som väntar spänt på sin frukost(mjölk) och grisarna i storboxarna som vill ha sin mat - men det känns bra att veta att nya elever tar hand om dom precis som min klass och alla andra klasser därförinnan gjort! 

Vad är det bästa med ditt arbete?

Att få arbeta i kontakt med både människor och djur är något jag tycker är väldigt roligt. Det är också roligt att kunna hjälpa folk när de undrar något, kunna erbjuda hjälp med exempelvis foderfrågor eller när det är dags för dom att skaffa en ny familjemedlem! Jag trivs som fisken i vattnet!

Hur ser dina framtidsplaner ut? 

Vad jag vill göra i framtiden är fortfarande inte klart för mig. Kanske jobbar jag kvar i djuraffären, kanske jobbar jag på en gård eller så kanske jag gör något helt annat! Lärare kanske? Det enda jag vet är att jag alltid kommer vilja arbeta med djur och jobba för deras välmående! 

Viktigt för mig att förmedla:

Känn inte press inför att redan nu bestämma vad du vill jobba med - Lita på din magkänsla och följ dina intressen, på Vreta har du många vägar att välja på för att nå ditt mål!

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår