Albin, Agnes och Joakim berättar om skolan och sina utbildningar!

Vretagymnasiet elevintervjuAlbin Wärnelius läser inriktning Skog, med naturvetenskaplig profil, åk 2.

“Jag ville inte bara gå något praktiskt, utan jag ville gå en linje så att jag fick behörighet till att plugga vidare. När jag fick höra om Naturvetenskaplig profil på Vreta så tyckte jag det lät intressant. Det passar mig perfekt att gå både en praktisk och teoretisk linje.” berättar Albin om varför han valde att läsa på just Vretagymnasiet.

“Eftersom jag går skog-NV så har jag två klasser kan man säga. Än så länge har vi haft två dagar i veckan ihop med skogsklassen och tre dagar i veckan med NV-klassen. I NV-klassen går alla de som valt Naturvetenskap som inriktning, så i klassen går även lantbruk-, djur- och hästelever. Under de tre år vi går ska vi genomföra minst 15 veckors praktik. ” berättar Albin om sin utbildning.

“Skolan är rätt ny, så lokalerna är jättefina och även maskinhallar och liknande. Lärarna är jättebra, man sitter och pratar på rasterna och man har en allmänt bra relation med sina lärare. “ säger han.

Albin bor på Vretagymnasiets elevboende och säger såhär om boendet:
“Jag har ca 5,5 mil till Vreta, så eftersom jag har svårt att ta mig hit så bor jag på skolans boende. Boendet är bra och man kommer de elever som också bor där närmare och får bra vänner.”

”Vi som har gått NV har flera möjligheter efter gymnasiet, vi kan både börja jobba eller plugga vidare. Vi har samma behörighet som de som har gått t.ex. inriktning Skog att börja jobba, men vi har även högskolebehörighet och kan börja plugga vidare direkt.” berättar Albin om sina möjligheter efter gymnasiet.

Som jag har tänkt nu vill jag plugga vidare till jägmästare. Jag vet inte om jag kommer plugga vidare direkt eller börja jobba, men är jag helt säker på att jag vill plugga vidare känns det bättre att göra det direkt eftersom det är så lång utbildning.” säger Albin.

På frågan vad det roligaste han har gjort under gymnasiet är svarar Albin:
“Jag vet inte riktigt men allt det praktiska tycker jag har varit grymt kul. Det bästa är nog alla nya kompisar man har lärt känna.”

“Jag skulle rekommendera Vretagymnasiet till andra för att det är en jättebra skola, där du får en bra utbildning både om du vill plugga vidare eller börja jobba. Det finns så mycket valmöjligheter. Du lär känna massor nya människor här och får kompisar som kommer långt ifrån.” avslutar Albin.

Agnes på VretagymnasietAgnes Hättström läser inriktning Lantbruk och går i årskurs 2.

”Jag valde Vretagymnasiet för att jag kände mig trygg med skolan och skolans miljö. Jag valde att läsa just lantbruk för att föräldrar och morföräldrar har lantbruk, jag trivs bra med att arbeta på lantbruk och tänker mig själv en framtid där.” berättar Agnes.

”I utbildningen lär vi oss hur ett lantbruk fungerar i stora drag och vi har mycket praktik. Vi har också mycket praktiskt på skolan där vi utvecklas praktiskt. Lärarna är jättebra och bra på att beskriva på olika sätt så att alla lär sig. Vretagymnasiet har nya fina hela rena lokaler och det finns plats för alla elever. Det finns mycket maskiner och stor variation. Skolan har leasingavtal på många av lantbruksmaskinerna så vi har hela tiden moderna maskiner. Vi är en väldigt sammansvetsad klass. Alla går en utbildning som man vill gå och vi har ju gemensamma intressen.” berättar Agnes om sin utbildning på Vretagymnasiet.

”Jag flyttade tillbaka till Östergötland för att gå på den här skolan. Jag bor på skolans elevboende där fritidspersonalen ordnar många olika fritidsaktiviteter för de som vill. Jag har fått skolan att starta en ”mekar-kväll”, där vi sysslar med våra bilar en gång i veckan.” fortsätter Agnes.

På frågan om vad Agnes vill göra efter gymnasiet svarar hon:
”När jag slutar skolan vill jag starta ett eget lantbruk med mjölkkor och gris. Senare vill jag gå utbildningen till driftsledare för att få mer kunskaper.”

”Skördemiddagen som skolan ordnar en gång om året är jätterolig.  Och praktiken på skolans lantbruk som jag gjorde på sommarlovet. Jag vill rekommendera Vretagymnasiet för att man trivs och får en fruktansvärt rolig tid här. Man får vänner för livet!” säger Agnes.

Elev på VretagymnasietJoakim Isaksson läser andra inriktning Skog med naturvetenskaplig profil i åk2.

”Jag valde Vretagymnasiet för att jag inte ville gå en linje som enbart var teoretisk. Jag tyckte att skog lät som en rolig och intressant praktisk linje. Utbildningen passar mig eftersom den har en bra blandning med praktik och teori som passar mig.” säger Joakim om varför han valde att gå på Vretagymnasiet.

”Vi har praktik två dagar i veckan och då är vi antingen ute i skogen och gör något praktiskt eller så är vi kvar på skolan och har teori om skogsbruk. De tre andra dagarna har vi vanliga lektioner som matte, svenska, engelska osv. I de flesta ämnena har vi prov på de kapitel vi har arbetat med just då och sedan har alla kurser ett slutprov som omfattar hela kursen.” berättar Joakim om utbildningen.

“Lokalerna på Vretagymnasiet är jättefina, de är nybyggda. Jag tycker att lärarna inte heller är något att klaga på och klassen är bra.” fortsätter han.

På frågan vad han har för möjligheter och planer efter gymnasiet säger Joakim:
”Jag kommer troligtvis läsa vidare till skogs- eller jägmästare för att om jag vill jobba inom skogsbruket vill jag ha ett jobb som till exempel skogsinspektor. Det går att läsa till nästan vad som helst i gymnasieutbildningen för att kunna komma in på den högskolan man vill studera på efter gymnasiet.  Vill man inte läsa vidare så har man den utbildningen som behövs för att få jobb inom den inriktningen man har läst.”

”Det roligaste vi har gjort under gymnasiet än så länge är nog när vi paddlade med klassen i ettan. Jag rekommenderar Vretagymnasiet för att det är en fin skola, med bra lärare och intressanta lektioner.” avslutar han.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår