2020-12-03

Elevporträtt - Trädgård

Sara Agelsjö, tidigare trädgårdselev

Jag började läsa Trädgård på Himmelstalunds utbildningscentrum höstterminen 2016 och tog studenten tre år senare, våren 2019.

Under mina tre år på Himmelstalund känns det som vi fick prova på allt som har med trädgård att göra. Det var en av de bästa sakerna med utbildningen, att det var så varierat. Hade man suttit på en lång teorilektion kunde det vara skönt att få gå ut på skolans område och göra något praktiskt eller åka iväg på studiebesök vilket vi gjorde en del. Skönt att komma ifrån skolan ett tag. Det var ett bra upplägg på utbildningen samt att man blev förberedd på alla alternativ som fanns efter gymnasiet om man t.ex. ville plugga vidare eller om man ville börja jobba direkt. Det är väldigt skönt att veta att man kan välja mellan så mycket om man vill jobba direkt, allt från anläggningsjobb, trädbeskärning, skötsel, butiksjobb samt odling i växthus och på friland.

Jag trivdes väldigt bra med lärare och övriga elever. Att det är en lite mindre skola gör att det blir en bra gemenskap mellan både personal och elever. Jag kände att man kunde prata med lärare om man hade något om skolan eller utanför som man behövde prata om. Lärarna vi hade på trädgård tycker jag var väldigt bra och måste säga att jag fortfarande saknar dem efter nästan två år. Eftersom jag bor så långt bort valde jag att flytta in på elevboendet på skolan där jag också trivdes bra med både rum, grannar och personal. Att bo där gjorde att man lärde känna många från andra utbildningar på skolan vilket också var kul!

Studenten var på en fredag, måndagen efter började jag mitt nya jobb. Under vårterminen i tvåan hade jag APL (arbetsplatsförlagt lärande) på Trädgårdstjänst i Örebro där jag nu är anställd. Det är en skötselfirma där man två och två åker runt till olika trädgårdar, bostadsrättsföreningar, företag mm och sköter om deras grönytor. Det bästa med jobbet är att man får vara ute samt att det är så varierande. På somrarna blir det en del vattning, plantering, häckklippning, ogräsrensning mm för mig i alla fall. Några gäng åker mest runt och klipper gräs och så har vi anläggare som utför olika anläggningsjobb så som plattläggning mm. Att man åker runt till olika ställen är också kul, det gör jobbet mer varierande när man byter arbetsplats så pass ofta som vi gör. Jag är väldigt glad att jag jobbar här för redan sen första dagen har alla varit så snälla och hjälpsamma, trivs otroligt bra!

Eftersom jag trivs så bra där jag jobbar nu tänker jag vara kvar där ett tag till men tycker att det vore kul att plugga vidare och kunna fördjupa sig inom trädgård också. Det är inte aktuellt än men är lite sugen på att någon gång i framtiden kunna öppna en egen handelsträdgård eller så kanske jag söker jobb på en för att byta inriktning och få prova något annat. Men som det ser ut nu så tänker jag hålla mig inom trädgård iallafall. 

Copyright © Naturbruksgymnasiet Östergötland 2021

Informationsansvarig ingela.appelsved@regionostergotland.se och infomaster maria.korsman@regionostergotland.se

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår