2021-09-06

Elevporträtt - Trädgård

Jag läste trädgårdsinriktningen på Himmelstalunds utbildningscentrum mellan 2013-2016. Jag har sedan dess jobbat inom skötsel av utemiljö, både i privata trädgårdar men även större fastigheter. Att jobba med trädgård är ett väldigt varierande jobb som man konstant utvecklas i.

Det du lär dig i skolan är bara början. Jag valde att fördjupa mig i odling under gymnasietiden, men den erfarenheten jag hann få av det första året med anläggning har också verkligen kommit till nytta. Att läsa just trädgårdsinriktningen öppnar upp till flera olika möjligheter senare i arbetslivet. Allt det du lär dig i skolan har du verkligen nytta av efteråt. Det som jag verkligen uppskattade i gymnasiet var att det var ett väldigt varierat upplägg med både teori och praktisk lära. Eftersom att vi alla lär oss på olika sätt så får verkligen alla en chans att förstå.

Något som är väldigt positivt med trädgård är att det konstant behövs mer folk till branschen, vilket gör att du har lätt att få jobb efteråt. Jag själv tog studenten på en fredag och har sedan jobbat från måndagen därpå, året runt. Jag har jobbat med allt från att rensa ogräs och plantera till häckklippning och gräsklippning. Och under vinterhalvåret har det varit trädbeskärning och snöröjning. Både i maskin och för hand. Jag skulle verkligen rekommendera dig som pluggar trädgårdsinriktningen att utnyttja de praktikveckor ni får. Att verkligen prova på flera olika arbetsplatser för att hitta det som passar dig. 

Lovisa Träff 25/5-21

 

Copyright © Naturbruksgymnasiet Östergötland 2021

Informationsansvarig ingela.appelsved@regionostergotland.se och infomaster maria.korsman@regionostergotland.se

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår