2022-12-15

Agtech2030

Nu har innovationsplattformen Agtech 2030 skapat ett digitalt kontrollrum för lantbruk. Det kallas Agtech Dashboard, förkortat Agda, och inkluderar digitala tvillingar av gårdar. 

Komplexiteten i lantbruket ökar. Mängder av information måste analyseras och hanteras. Martin Stenmarck på teknikföretaget HiQ är med i projektet och var på plats i Agtech 2030:s monter under mässan Elmia Lantbruk där Agda premiärvisades:

– Lantbrukare har idag många system att hantera – traktorer, maskiner, mjölkrobotar och silos. Även om viss integration av systemen gjorts så finns det mer kvar att önska. Vidare saknas ofta användarvänliga gränssnitt, säger Stenmarck. 

Inspiration från Afrika

I ljuset av det här har teknikspecialister och lantbrukare utvecklat det digitala kontrollrummet. Fredrik Gustafsson, professor i sensorinformatik vid Linköpings universitet, berättar: 

– Vi har inspirerats av behoven hos parkvakter i Kenya. I projektet Ngulia utvecklades ny teknik för ökat skydd av noshörningar. Det handlar om digitalisering, app-baserade fältrapporter, sensornätverk och positioneringssystem. En central del har varit positionering och rörelseanalys i realtid. Detta har vi nu överfört och anpassat till svensk lantbrukskontext, säger Gustafsson. 

Teamet har provkört avancerade funktioner i modellen, exempelvis kartor där man ser exakt var varje ko har gått senaste dygnet. 

Digitala 3D-modeller

Teamet har nu också skapat digitala tvillingar. Tanken är att lantbrukaren ska kunna få upp hela gården som en interaktiv 3D-modell.

– I år har den här idén börjat att förverkligats genom att digitala tvillingar gjorts av Rotenbergs säteri och Vreta utbildningscentrum, berättar Karolina Muhrman, organisationsledare inom Agtech 2030.

Ingela Appelsved, skolchef på Vreta utbildningscentrum, fyller i: 

– Lantbrukaren kan få en bra överblick över sin gård och kan lättare planera arbetet med sitt team. Det är visuellt och enkelt att ta till sig informationen – man kan till och med se det genom VR-glasögon.

Mikael Pettersson, driftansvarig på Rotenbergs säteri och med i teamet bakom Agda, kommenterar:

– 3D-modellen består av två modeller, en översiktlig som inkluderar fälten och en som fokuserar gårdscentrum. Genom det här kan man snabbt och tydligt peka på något man vill diskutera, exempelvis vilka solceller som behöver fixas. Det blir lätt att planera arbetet och samordna arbetsuppgifter, säger Pettersson. 

Foton och filmer

Oscar Hoffmann vid Linköpings universitet, som skapat 3D-modellen, förklarar:

– Modellen baseras på ca 4000 stillbilder fotograferade med drönare samt bilder från marken med handhållen kamera för att fånga detaljer. Sammanläggningen av bilderna till 3D-modell kallas fotogrammetri.  

3D-modellerna har också fokuspunkter. Klickar man på dem kommer det fram foton och i vissa fall video i realtid. 

– Det här konceptet ger en föraning om hur framtidens gårdshantering kommer att kunna ske, konstaterar Per Frankelius, innovationsledare i Agtech 2030.

Mer information: www.agtech2030.com

Framtidens lantbrukare har full kontroll över sina gårdar genom interaktiva 3D-modeller.

Bilderna visar Rotenberg och Vreta utbildningscentrum. Källa: Agtech 2030.

Copyright © Naturbruksgymnasiet Östergötland 2023

Informationsansvarig ingela.appelsved@regionostergotland.se och infomaster maria.korsman@regionostergotland.se

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår