Komvux - Häst, trav

Komvuxutbildning till HÄSTSKÖTARE TRAV

- 40 VECKOR, 100%

Vill du arbeta med hästar/bli anställningsbar och drömmer om en framtid inom travsporten? Då är den här vuxenutbildningen rätt för dig. 

Vreta utbildningscentrum är ett kvalitetsmärkt hästgymnasium!

Hos oss får du chansen att utveckla och fördjupa dina kunskaper inom hästhantering, skötsel och träning av travhästar. Den yrkesmässiga utbildningen sker på Vreta utbildningscentrum och i nära samarbete med tränare med anknytning till en travbana.

Teori kommer att varvas med praktik på Vreta utbildningscentrums moderna hästanläggning. I utbildningen ingår även ca åtta veckors praktik på olika arbetsplatser inom travbranschen, det är en viktig del av utbildningen och ett utmärkt tillfälle för dig att knyta värdefulla kontakter inför framtiden. Du kan eventuellt förlägga praktiken till din hemort om vi finner en lämplig praktikplats.

Utbildningens målsättning är att ge kunskaper och färdigheter för att kunna arbeta i ett stall samt köra och träna travhästar samt att kunna avlägga Svensk travsports ”Travhästskötarexamen”. Efter avslutad utbildning har du de kunskaper som krävs för att få jobba i ett professionellt travstall eller jobba i ett eget företag. Du har även de teoretiska kunskaper som krävs för att gå hippologutbildningens inriktning Travhäst som ges på Wången och på SLU samt teoretiska kunskaper och behörighet att söka Travtränarutbildningen.

Hästnäringen är i stort behov av kvalificerad och utbildad personal. Utbildningen vänder sig till dig som är vuxen (fyllt 20 år) och utgörs av gymnasiekurser som ingår i Naturbruksprogrammets - Hästinriktning. Du läser på heltid i 40 veckor och efter avslutad utbildning erhåller du gymnasiebetyg i de kurser du läst med godkänt resultat. Du ges också möjlighet att avlägga Hästskötardiplom i slutet av utbildningen.

Teori kommer att varvas med praktik på Vreta utbildningscentrums moderna hästanläggning. I utbildningen ingår ca tre helger stall-APL i skolans stallar samt ca åtta veckors praktik (APL) på andra hästföretag, denna kan med fördel förläggas till din hemort.

Utbildningen ges i Komvux regi och finansieras av din hemkommun, ta gärna kontakt med kommunens handläggare innan du söker till utbildningen. Enligt Skollagen (2010:800) 20 kap. 19B § har man rätt att delta i utbildning på gymnasial nivå i syfte att uppnå särskilda förkunskaper som krävs för att bli behörig till t ex yrkeshögskoleutbildningar. Utbildningen kan även ges som uppdragsutbildning.

Du har möjlighet att ansöka om studiemedel hos CSN.

Förkunskapskrav är genomgången grundskola eller motsvarande och godkänt betyg i sv/sv som andraspråk (åk 9).

Egen häst kan medtagas i mån av plats.

Hör gärna av Dig om du vill besöka oss, få mer information om våra utbildningar och se vår skola. Välkommen!

Nästa kursstart: 2022-08-15
Sista ansökningsdag: 2022-05-01 Vi tar fortfarande emot ansökningar! 

Läsårstider (uppges vid ansökan om CSN)

Mycket viktigt att du söker studiemedel för hela din studietid från början!

2022-08-15 - 2022-12-23 380p
2022-12-27 - 2023-05-19 420p

Informationsfilm

Kontakta oss för mer information

Carina Lundgren

Enhetschef, häst

Tel: 013-227949, 0730-477949
carina.lundgren@regionostergotland.se

Vreta utbildningscentrum

Expedition

Tel: 013-227910
vreta@regionostergotland.se

Sociala medier

Copyright © Naturbruksgymnasiet Östergötland 2023

Informationsansvarig ingela.appelsved@regionostergotland.se och infomaster maria.korsman@regionostergotland.se

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår