OM NATURBRUKSGYMNASIET

Kvalitetsrapport läsåret 2019-2020

Likabehandlingsplan läsåret 2022-2023

Huvudmannens plan för introduktionsprogram
Vi är certifierade och uppfyller kraven i ISO 14001:2015.

Vilka är vi?

I Naturbruksgymnasiet Östergötland ingår två skolor. Skolorna är Himmelstalunds utbildningscentrum och Vreta utbildningscentrum. Huvudman är Region Östergötland.

HIMMELSTALUNDS UTBILDNINGSCENTRUM

Himmelstalunds utbildningscentrum  ligger i Norrköping. Skolans huvudområden är allmän djurvård, djurvård i djurpark och tropisk anläggning, hund, trädgård, markanläggning och naturvetenskap.

VRETA UTBILDNINGSCENTRUM

Vreta utbildningscentrum ligger i Vreta Kloster, strax utanför Linköping. Skolans huvudområden är hästhållning, lantbruk, maskin, transport, skogsbruk och naturvetenskap.

ELEVANTAL

Inom Naturbruksgymnasiet finns c:a 730 gymnasieelever inskrivna.
Inom gymnasiesärskolan finns c:a 50 elever inskrivna.
Vuxenstuderande: ca 180 elever

INTAGNINGSSTATISTIK

På Gymnasiestudera.se kan du hämta mycket bra information.

VAD KAN VI ERBJUDA DIG?

Ökad frihet, Naturbruksgymnasiet är det idealiska valet för dig som vill jobba inom något av naturbrukets yrken i framtiden. Väljer du oss får du en utbildning som många upplever som något alldeles speciellt. Den speciella känslan kanske beror på att varje dag är fylld av möten mellan människor, djur och natur. Eller att du läser teori som omsätts i praktik redan samma dag. Eller att du lär dig kunskaper som aldrig någonsin blir omoderna.

Hänsyn till naturen, ekologi och kretslopp genomsyrar all undervisning. Naturbruksprogrammet som varar tre år ger allmän behörighet till högskolan och omfattas av sex huvudområden: djurvård, hästhållning, jordbruk, trädgård, skogsbruk och naturvetenskap. Vuxenutbildningar finns både på grundläggande nivå och som vidareutbildningar för de som redan skaffat sig en grundutbildning inom något naturbruksområde.

VAD VILL DU BLI?

En utbildning inom naturbruksområdet är bred och gör att många dörrar står öppna när Du lämnar skolan. Utbildningarna leder till en mängd olika yrken och ger i många fall behörighet till vidare studier på högskolor och universitet inom detta. Inom vissa områden är du även mogen att starta eget efter avslutad utbildning. Om du vill veta mer i detalj vilka yrken som kan vara aktuella kan du klicka under respektive skolas område.
Naturbruksgymnasiets studie- och yrkesvägledare kan ge också Dig mer information om möjligheterna efter skolans slut.

Trivs du i och med naturen, trivs du hos oss! Du tillbringar en stor del av tiden utomhus med praktiska uppgifter i ladugårdar, stallar, växthus och maskinhallar. Men du får även lära dig den teori som krävs. Vi uppmuntrar våra elever att engagera sig i skolfrågor så du bör inte tveka att föra fram dina åsikter.

VILL DU BESÖKA LIKASINNADE I EUROPA?

Hos oss finns det stora chanser till ett internationellt utbyte. Vi har redan nu ett omfattande samarbete med skolor i Europa, och antalet länder växer kontinuerligt. Vi har även APU-kontakter i Australien, Nya Zeeland, Kina, Japan och USA. Det innebär elever som går Naturbruksprogrammet har möjlighet att förlägga en del av sin APU på en utländsk naturbruksskola eller arbetsplats. APU betyder arbetsplatsförlagd utbildning och omfattar minst 15 veckor under de tre åren. Utbytet innebär naturligtvis också att vi tar emot elever från andra europeiska skolor.

SÅ HÄR SÖKER DU TILL NATURBRUKSPROGRAMMET

Ansökan via webben:
Du som går på grundskola inom Östergötlands län kan också göra ditt gymnasieval på webben. Du går in på Gymnasiestudera.se och gör ditt val. Hör med din studie- och yrkesvägledare på din skola. 

Ansökan via blankett:

Blanketten "Ansökan till gymnasieskolan" finns på grund- och gymnasieskolor samt på arbetsförmedlingen. Sänd den till intagningsnämnden på gymnasieskolan i din hemkommun. Därifrån skickas den vidare till vår elevintagning i Linköping. Om du vill veta mer om själva intagningen är du välkommen höra av dig till:

Linköpings kommun
Gymnasieintagningen
581 81 Linköping
Telefon 013-20 88 20

GYMNASIESÄRSKOLA

Naturbruksgymnasiet erbjuder Gymnasiesärskola på båda skolorna, kontakta din hemkommun för ansökan.

VUXENUTBILDNING

Naturbruksgymnasiet erbjuder vuxenutbildning, läs mer under utbildning på respektive skola.

UPPDRAGSUTBILDNING

Läs mer under utbildningar på respektive skola. 

Ingela Appelsved

Skolchef Naturbruksgymnasiet Östergötland

011-289577, 072-7051820

ingela.appelsved@regionostergotland.se

Jerker Björkdahl

Kvalitet och utvecklingsstrateg

011-28 33 09, 0708-769261

jerker.bjorkdahl@regionostergotland.se

Johan Wahlström

Enhetschef IT

0702-430396

johan.l.wahlstrom@regionostergotland.se

Copyright © Naturbruksgymnasiet Östergötland 2023

Informationsansvarig ingela.appelsved@regionostergotland.se och infomaster maria.korsman@regionostergotland.se

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår