TRÄDGÅRD

Gymnasieutbildningen för dig som vill jobba med trädgård

Vill du ha ett fritt och rörligt yrke? Då kan trädgård vara något för dig. Här får du vara kreativ, arbeta praktiskt och blir samtidigt attraktiv på arbetsmarknaden. En helt ny värld av intryck och kunskaper kommer att öppnas för dig.

Vi erbjuder dig en omväxlande och kreativ utbildning där teori och praktik varvas. Tycker du utlandspraktik skulle vara spännande? Vill du bli svensk mästare i trädgårdsanläggning?  Vi ger dig förutsättningarna och möjligheterna!

Under utbildningen kommer du att få träna dig på att till exempel:

  • Anlägga och sköta trädgårdar, odla växter och grönsaker samt beskära träd och buskar.
  • Arbeta med stenmaterial, växter, grönsaker, frukt och bär. Samtidigt lär vi dig att köra maskiner och hantera verktyg. 

VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN TRÄDGÅRD OCH ANLÄGGNINGSMASKINer?

På studieväg anläggningsmaskiner varvas maskinkurser med trädgårdskurser som gör att du får kunskaper inom bägge yrkesområdena. På studieväg trädgård läser du, förutom övriga trädgårdskurser, även växthusodling och mer växtkunskap. Du får möjlighet att fördjupa dig inom odling och trädgårdsanläggning. Bägge studievägarna gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden och vi kan lova dig tre lärorika och händelserika år!

Högskolestudier?

Om du har tankar på högskolestudier, kan du kombinera en riktigt bra trädgårdsutbildning med vårt samhällsvetenskapliga spår. Du har alltid möjlighet att läsa kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet inom programmet.

MÖJLIGA CERTIFIKAT

Under dina studier på Trädgård har du möjlighet till dessa certifikat:

  • Motorsågskörkort Nivå A − Utbildningen syftar till att ge de kunskaper och färdigheter som krävs för att kunna använda motorsåg på ett säkert sätt vid enklare sågarbeten, till exempel vedkapning och sågning i rent trä i samband med byggarbeten. Trädfällning och kapning av träddelar i spänn ingår inte. Utbildningen vänder sig till dig som är nybörjare eller jobbar i byggbranschen. 
  • Arbete på väg – Utbildningen är viktig för de som jobbar inom trädgård då arbeten runt vägar/vägarbeten kan förekomma.

EFTER GYMNASIET

Efter avslutad utbildning kan du arbeta som trädgårdsanläggare, växthusodlare, parkarbetare samt med försäljning inom trädgårdssektorn. Du blir eftertraktad på arbetsmarknaden. Vill du studera vidare finns högskoleutbildningar till bland annat trädgårdsingenjör, arborist, hortonom eller landskapsarkitekt.

LÄR KÄNNA OSS

Instagram- h21_dm
Instagram- h23d_tradgard
Facebook-  Mark, anläggning och odling

Vill du komma på ett enskilt besök till inriktningen Trädgård inför gymnasievalet?  
Maila till pia.janbrand.rosengren@regionostergotland.se så planerar vi in ett besök. 

Informationsfilm

Ansökningskod

NBTRA

Kontakta oss för mer information

Nichlas Rundqvist

Enhetschef Trädgård/Florist

Tel: 011-283327, 0723-359796
nichlas.rundqvist@regionostergotland.se

Sociala medier

Copyright © Naturbruksgymnasiet Östergötland 2024

Informationsansvarig ingela.appelsved@regionostergotland.se och infomaster maria.korsman@regionostergotland.se