DJURVÅRD

en vuxenutbildning som ger dig bred kompetens att arbeta med Djur

På Himmelstalunds utbildningscentrums vuxenutbildning får du en bred kompetens som djurvårdare. Efter avslutad utbildning har du möjlighet att jobba inom djursjukvård, zoohandel, djurpark eller med hundar inom olika områden. 

I utbildningen ingår ”Grundkurs i läkemedelshantering" så när du är klar hos oss kan du anställas hos veterinär eller på djursjukhus som djurvårdare inom djursjukvården på nivå 2.

Utbildningen vänder sig till dig som är vuxen (fyllt 20 år) och utgörs av gymnasiekurser som ingår i Naturbruksprogrammet. Du läser på heltid i två terminer och efter avslutad utbildning erhåller du gymnasiebetyg i de kurser du läst med godkänt resultat.

Under utbildningen läser du om hundar, katter och andra vanliga sällskapsdjur samt djurparksdjur. Kurserna behandlar bla djursjukvård, skötsel, anatomi och fysiologi, djurens beteende och träning av hundar.

Teori och praktik varvas vilket betyder att undervisningen sker både i klassrum, skolans djuranläggning, på våra träningsplaner samt på externa APL-platser.

Förkunskapskrav 

  • Slutförd grundskola
  • Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk (åk 9).

Studiefinansiering

Du får själv söka studiemedel och det är mycket viktigt att du söker för hela din studietid. Enligt CSN:s regler kan du om du bara har sökt för en termin i taget och kurser går över flera terminer bli nekad studiemedel termin två, då inga betyg är satta för de poäng du läste termin ett.

Utbildningsstart endast i januari varje år.

Terminstider - För start 2021

VT - 2021-01-18 - 2021-06-24
HT - 2021-08-23 - 2021-12-17

Utbildningen innehåller följande kurser:

Läs mer

Heltidsstudier (ej distansstudier)
Omfattar totalt 900 poäng (vt 500p, ht 400p) och innehåller följande kurser:

BIOLOGI NATURBRUK SPECIALISERING  100P

Kursen ska bl.a. ge dig kunskaper om olika djurarters anatomi och fysiologi.

DJURPARKSDJUR 1 100P

Behandlar studier och förståelse kring djurparksdjur och deras skötsel, samt vilken roll djurparkerna har i dagens samhälle.

HUNDKUNSKAP 1 100P

Vanliga hundraser, deras beteende och mentala egenskaper, behov av skötsel, aktivering och lämpliga användningsområden är moment som ingår i den här kursen.

HUNDKUNSKAP 3 100P

En orientering om verksamheter och specialområden där hundar deltar och användes för olika ändamål. Fördjupning inom valt  specialområde där arbetsmetoder, inlärning, skötsel, hantering av lämplig utrustning mm är viktiga kursmoment.

DJURVÅRD INOM DJURENS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 1 100P

I den här kursen får du lära dig att vårda skadade och sjuka djur. Hygien och smittskydd är också en viktig del av den här kursen

DJURVÅRD INOM DJURENS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2 200P

Nu är det dags att fördjupa kunskaperna om vård av djur på djurklinik. I den här kursen ingår bland annat ”grundkurs i läkemedelshantering”

SÄLLSKAPSDJUR 1 & 2 200P

Här får du lära dig om olika sällskapsdjur och deras behov av skötsel, hantering, utfodring samt krav på utrymme och miljöberikning. 

Dölj

Hur går ansökningen till?

Du ansöker via blanketten på vår hemsida. Vi skickar sedan din ansökan till din hemkommun med en förfrågan om de bekostar din utbildning. När vi fått besked från alla hemkommuner startar vi antagningen.

Du får besked från oss i december om du har antagits eller fått en reservplats. Antagningsbesked skickas via mail från Himmelstalunds utbildningscentrum.
OBS! Var noga med att ange rätt mailadress i din ansökan. 

Kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun om du har frågor om dina möjligheter att få sökt utbildning betald.

Ansökningsblankett för start januari 2022 hittar du här i september 2021.

Kontakta oss för mer information

Ingrid Olsson

Enhetschef Djurvård-vux och Elevhälsoteamet

Tel: 011-283313, 0708-769251
ingrid.m.olsson@regionostergotland.se

Himmelstalunds utbildningscentrum

Expedition

Tel: 011-283300
himmelstalund@regionostergotland.se

Sociala medier

Copyright © Naturbruksgymnasiet Östergötland 2021

Informationsansvarig ingela.appelsved@regionostergotland.se och infomaster maria.korsman@regionostergotland.se

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår