Grundkurs Trädgård

En Vuxenutbildning för dig som vill arbeta inom trädgårdsyrket

Nyfiken på trädgård Programblad  Kursinnehåll 

Tidigare elev Frågor och svar

Valbara kurser ger möjlighet  till fördjupning mot anläggning eller odling. 

Utbildningen vänder sig till dig som är vuxen (fyllt 20 år) och ger dig grundläggande praktiska och teoretiska kunskaper inom trädgård. Efter avslutad utbildning kan du arbeta med trädgårdsanläggning, odling på friland och i växthus, skötsel och underhåll av våra utemiljöer och arbete i trädgårdsbutik. Utbildningen bygger på gymnasiekurser och du kan välja att läsa på hel- eller deltid. Om du läser på heltid omfattar det ett läsår (två terminer).  Det är också möjligt att läsa vissa av kurserna som enstaka kurs. Efter avslutad kurs med godkänt resultat erhåller du gymnasiebetyg i lästa kurser. I utbildningen varvas teori och praktik vilket betyder att undervisningen sker både i klassrum och ute på skolans odlingsytor och park samt växthus och anläggningshallar.

Ansökan och kursstart

Kursstart sker i mars och augusti 

Sista ansökningsdag, start i mars: 15 november 
Sista ansökningsdag, start i augusti : 15 maj (Vi tar emot sena ansökningar)

Boka gärna enskild visning av skolan och utbildningen, kontakta ingegerd.olsson@nbg.nu

Arbete och vidare studier

Efter avslutad utbildning är det möjligt att arbeta i trädgårdsbranschen med till exempel anläggningsföretag, kyrkogårdsarbete, parkförvaltning, odlingar och handelsträdgårdar. Det är också möjligt att läsa vidare, YH- utbildningar inom trädgård eller Sveriges Lantbruksuniversitet (exempelvis trädgårdsingenjör eller landskapsingenjör) om den formella behörigheten till dessa utbildningar kan uppfyllas.

Studiefinansiering

Studierna berättigar till studiemedel hos Centrala studiestödsnämnden (CSN) www.csn.se

Du får själv söka studiemedel och det är mycket viktigt att du söker för hela din studietid. Enligt CSN:s regler kan du om du bara har sökt för en termin i taget och kurser går över flera terminer bli nekad studiemedel termin två, då inga betyg är satta för de poäng du läste termin ett.

LÄSÅRSTIDER GRUNDKURS TRÄDGÅRD HGK START MARS 2021

2021-03-08 - 2021-05-22
2021-08-16 - 2022-03-04

Så här söker du Grundkurs Trädgård

Du anger vid ansökningen om du vill läsa på hel-, deltid eller enstaka kurs.
Sista ansökningsdag, start i mars: 15 november 
Sista ansökningsdag, start i augusti: 15 maj (Vi tar emot sena ansökningar)

Nästa kursstart 2021-08-16

Ansökningsblankett - Fyll gärna i blanketten innan du skriver ut den.

Behörighetskrav

Slutförd grundskola eller motsvarande. Godkänt betyg i Svenska eller Svenska som andraspråk (SAS) åk 9.
Utbildningen Grundkurs Trädgård är en gymnasial vuxenutbildning. Den gymnasiala vuxenutbildningen och gymnasieskolan för ungdomar har samma ämnesplaner. Du är vanligen behörig att börja studera inom vuxenutbildningen på gymnasienivå från och med höstterminen det år du fyller 20 år. 

Hur antagningen går till

Det är den kommun som du är folkbokförd i som måste godkänna och bevilja de kurser/utbildning du sökt. Din ansökan skickar du till oss, som sedan skickar ansökan vidare till din hemkommun. Efter att skolan fått besked från din hemkommun (om de beviljar din utbildning/kurs eller ej) så görs antagning till utbildningen.  Kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun om du har frågor runt dina möjligheter att få sökt utbildning beviljad.

Antagningsbesked

Antagningsbesked, skickas preliminärt ut veckan före jul för start i mars och runt midsommar för start i augusti. Vi skickar vanligen antagningsbesked via den mailadress du uppgivit i ansökan.

Kontakta oss för mer information

Ingegerd Olsson

Lärare, trädgård

Tel: 070-3228202
ingegerd.olsson@nbg.nu

Sociala medier

Copyright © Naturbruksgymnasiet Östergötland 2021

Informationsansvarig ingela.appelsved@regionostergotland.se och infomaster maria.korsman@regionostergotland.se

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår