Fordons- och transportprogrammet

Yrkesförare

  • Årets Transportskola 2017

  • Nominerade till Årets Transportskola 2015, 2016, 2017 och 2018

  • Seger i Yrkes SM för unga lastbilschauförrer 2018

  • Seger i Skol-SM "Sveriges bästa skola inriktning Transport"

Är du intresserad av att arbeta som yrkesförare av transporter av olika slag, så är detta en utbildning som passar dig. Under utbildningen får du nära kontakt med transportnäringen – mer APL än på andra yrkesinriktade program.  Under utbildningen får du upp till 30 veckors APL (Arbetsplatsförlagt Lärande). Praktikperioderna är fördelade på årskurs 2 och 3 då är du ute på olika transportföretag, med olika inriktningar. Det ger dig möjlighet att skapa kontakter med olika företag som ofta leder till ett arbete direkt efter utbildningen. Vreta utbildningscentrums målsättning är att så många elever som möjligt ska gå ut med  fulla körkortsbehörigheter och godkänd gymnasieexamen.

Du får möjlighet att under skoltiden, om du har kunskaper och färdigheter, ta körkort B, C och CE, (personbil, lastbil, lastbilssläp) och andra utbildningsbevis som också är aktuella är t.ex. truck, hjullastare, ADR-intyg, lastbilsmonterad kran och YKB (Yrkeskompetensbevis)

På transportinriktningen har vi all grundträning i lastbilskörning i skolans regi. Till det har vi sex lastbilskombinationer av olika typer och modeller. Varje höst får vi ett helt nytt timmerekipage med alla tänkbara nya tekniska finesser. För mängdträning har vi även simulatorer för lastbil och släp, hjullastare, lastbilsmonterad kran. På APL-platserna får transporteleverna övningsköra så fort de har kunskaper och färdigheter till det.

Vreta utbildningscentrum har egna Förarprövare och eleverna gör alla körkortsprov i egen regi på skolan.

Dina studier på Vreta utbildningscentrum ger dig en bred utbildning som leder till stora möjligheter till arbete inom transportbranschen. Efter utbildningen kan du arbeta som yrkesförare, som bl.a. innebär ett fritt arbete med mycket kundkontakter. Du kan välja på 13 olika branscher och specialisera dig på det du önskar. Efter några år kan du läsa vidare till t.ex. transportledare eller transportlärare. Du kan även starta eget företag och blir egen åkare i valbar bransch.

Grundläggande högskolebehörighet

Under utbildningen kan du välja till kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet (Svenska 2+3 och Engelska 6) 

Ansökningskod

FT

Dokument

Kontakta oss för mer information

Helene Cromsjö

Studie- och yrkesvägledare

Tel: 013-227912, 0767-982836
Kontakta via e-post

Helena Jaeger

Enhetschef, transport

Tel: 013-227934, 0706-627934
Kontakta via e-post

Vreta utbildningscentrum

Expedition

Tel: 013-227910
Kontakta via e-post

Copyright © Naturbruksgymnasiet Östergötland 2019

Informationsansvarig ingela.appelsved@regionostergotland.se, webmaster roger.jungevall@regionostergotland.se och infomaster maria.korsman@regionostergotland.se

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår