Yrkesförare

en gymnasieutbildning för dig som vill jobba som yrkesförare inom transportbranschen

Fr o m hösten 2023 ingår grundläggande högskolebehörighet i alla yrkesprogram vilket gör att du blir behörig att studera vidare på universitet och högskola. Observera att flera universitets- och högskoleutbildningar också kräver s.k. särskild behörighet. Du kan välja bort den grundläggande högskolebehörigheten.

  • Årets Transportskola 2017

  • Nominerade till Årets Transportskola 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 och  2021.

  • Seger i Yrkes SM för unga lastbilschauförer 2018, 2020

  • Seger i Skol-SM "Sveriges bästa skola inriktning Transport" 2018

 

Är du intresserad av att arbeta som förare av transporter på väg? Då är fordonsprogrammet med transportinriktning en utbildning som passar dig.

I samarbete med olika transportföretag ger vi dig en modern yrkesutbildning som motsvarar de krav som transportnäringen ställer på dig som ska arbeta som yrkesförare. 

Du får lära dig att sköta och köra truck, personbil, lastbil, lastbil med släp och valbart fordonsmonterad kran. I slutet av utbildningen kan körkort utfärdas för de behörigheter som du klarat, samt ADR-certifikat och Yrkeskompetensbevis (YKB). 

Vretas transportutbildning har åtta egna fordonskombinationer för övningskörning, samt egna förarprövare som kan utfärda vissa av körkorten.

Under hela utbildningen är säkerhet i arbetet och gott omdöme i trafiken viktiga moment. Under utbildningen får du nära kontakt med transportnäringen, eftersom det ingår upp till 25 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). Praktikperioderna är fördelade på alla tre åren. Då är du ute på olika transportföretag. 

Det ger dig möjlighet att skapa kontakter med olika företag som ofta leder till ett arbete efter utbildningen. 

I utbildningen ingår 300 poäng ”Grundläggande högskolebehörighet” (Svenska 2+3 och Engelska 6) Men om du vill kan du aktivt välja bort den ”Grundläggande högskolebehörigheten” och läsa 300 poäng mindre kärnämnen under din gymnasietid och ändå få Gymnasieexamen.

Efter gymnasiet

Efter din utbildning har du goda möjligheter att få arbete på ett transportföretag som yrkesförare eller starta eget. Detta innebär bland annat mycket självständigt arbete och kundkontakter. 

Filmer från Elmia Lastbil

 

Informationsfilm

Dokument

Ansökningskod

FT

Kontakta oss för mer information

Helena Jaeger

Enhetschef, transport

Tel: 013-227934, 0706-627934
helena.jaeger@regionostergotland.se

Vreta utbildningscentrum

Expedition

Tel: 013-227910
vreta@regionostergotland.se

Sociala medier

Copyright © Naturbruksgymnasiet Östergötland 2024

Informationsansvarig ingela.appelsved@regionostergotland.se och infomaster maria.korsman@regionostergotland.se

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår