Yrkesförare

en gymnasieutbildning för dig som vill jobba som yrkesförare inom transportbranschen

  • Årets Transportskola 2017

  • Nominerade till Årets Transportskola 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 och  2021.

  • Seger i Yrkes SM för unga lastbilschauförer 2018, 2020

  • Seger i Skol-SM "Sveriges bästa skola inriktning Transport" 2018

Är du intresserad av att arbeta som yrkesförare av transporter på väg? Då är Fordonsprogrammet med transportinriktning en utbildning som passar dig.

På Vreta är det alltid inriktningsgaranti till transportinriktningen!

I samarbete med APL på olika transportföretag ger vi dig en modern yrkesutbildning som motsvarar de krav som transportnäringen ställer på dig som ska arbeta som yrkesförare. Under utbildningen får du nära kontakt med transportbranschen eftersom det ingår upp till 25 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). Praktikperioderna är fördelade på alla tre åren. Då är du ute på olika transportföretag i valbara branscher. Det ger dig möjlighet att skapa kontakter med olika företag som ofta leder till ett arbete direkt efter utbildningen. 

Du får lära dig att sköta och köra truck, personbil, lastbil, lastbil med släp. Vreta är den enda skolan i länet som dessutom utbildar i egen regi, timmerbilskörning, timmerkran, lastväxlare, och fordonsmonterad kran över 18 ton. I slutet av utbildningen kan körkort utfärdas för de behörigheter som du klarat, samt även ADR-certifikat och Yrkeskompetensbevis (YKB). Vretas transportutbildning har tio egna fordonskombinationer för övningskörning samt alltid ett fabriksnytt timmerbilsekipage varje höst.                                                                                   

Vreta har egna förarprövare som kan utfärda alla körkorten direkt på skolan. Dessutom har Vretas lärare och instruktörer många olika branschkompetenser, ett mycket brett utbud av kunskaper till elevernas utbildning.

Under hela utbildningen är lämplighet, säkerhet i arbetet och gott omdöme i viktiga moment. Målet för utbildningen på Vreta är alltid att eleven ska gå ut med Gymnasieexamen och godkänt CE-kort.

Bor du i kommun utan samverkansavtal kan du alltid söka Transportutbildningen på Vreta via "Särskilda skäl".

I utbildningen ingår 300 poäng ”Grundläggande högskolebehörighet” (Svenska 2+3 och Engelska 6) Men om du vill kan du aktivt välja bort den ”Grundläggande högskolebehörigheten” och läsa 300 poäng mindre kärnämnen under din gymnasietid och ändå få Gymnasieexamen.

I mån av plats from hösten 2025 tar även transport in ”obehöriga elever” IMV (Introduktionsprogram Programinriktat val). Vi har då ett speciellt upplägg för att dessa elever ska kunna bli behöriga redan under år 1.

Efter gymnasiet

Efter din utbildning har du mycket goda möjligheter att få arbete på ett transportföretag som yrkesförare eller starta eget. Detta innebär bland annat mycket självständigt arbete och kundkontakter. Du kan även med grundläggande högskolebehörighet läsa vidare. Alla elever som vill, har jobb i transportbranschen direkt efter studenten.

Filmer från Elmia Lastbil

 

Informationsfilm

Dokument

Ansökningskod

FT

Kontakta oss för mer information

Helena Jaeger

Enhetschef, transport

Tel: 013-227934, 0706-627934
helena.jaeger@regionostergotland.se

Vreta utbildningscentrum

Expedition

Tel: 013-227910
vreta@regionostergotland.se

Sociala medier

Copyright © Naturbruksgymnasiet Östergötland 2024

Informationsansvarig ingela.appelsved@regionostergotland.se och infomaster maria.korsman@regionostergotland.se