Vreta utbildningscentrum

Vreta utbildningscentrumligger drygt 10 km nordväst om Linköping, vackert belägen på slätten med utsikt mot stadens horisont.

Hos oss kan Du läsa Naturbruksprogrammets Djur-, Häst-, Lantbruks-, Maskin- , Skogsbruk och Mark o Entreprenadutbildning samt Fordon - och transportprogrammets Yrkesförarutbildning. Vi erbjuder även Nationell idrottsutbildning inom ridsport (dressyr eller hoppning).

Förra årets studenter på de nationella gymnasieprogrammen "sprang ut" med lysande resultat. Hela 94% klarade yrkesexamen och av dessa har var tredje dessutom grundläggande behörighet till högskolan. Alla elever på utbildningarna yrkesförare, lantbruk., maskin och skog samt flertalet på djur och häst fick jobb direkt efter studenten.

På Djur-, Häst-,  Lantbruk- och Skogsbruksinriktningarna kan Du läsa en Naturveteskaplig eller Samhällsvetenskaplig/Ekonimisk profilering för att få den sk. särskilda behörigheten som krävs för att läsa till veterinär, agronom, jägmästare ,läkare , tandläkare, osv. Läs mer under respektive inriktning.

Vi har även en gymnasiesärskola, läs mer under särskola.

Vuxen och uppdragsutbildningar är andra stora verksamheter på skolan. Läs mer under resp rubrik.

Skolans teoretiska utbildning bedrivs i vårt helt nybyggda skolhus, skolans praktiska utbildning är förlagd till skoljordbruket Järngården, Skoljordbruket har tillgångar om 280 ha åkermark, 100 mjölkkor, 20 får och 55 hästar.  

Medelavkastningen ca 11000kg ECM mjölk och under våren 2016 installerade vi ny mjölkutrustning och transponderutfodring. Våra kalvar genomtestas och vi ligger bland de främsta besättningarna i Norden på framför allt SRB. 

På skolan har Linköpings universitet ett hönshus där Professor Per Jensen bedriver etologisk och genetisk  forskning.

Skolan har hyresavtal med flera olika maskinleverantörer på maskiner. Avtalen bygger på att maskinerna rullar en kortare tid ute i skolverksamheten för att sedan bytas ut till senaste tekniken. Detta medför att skolan alltid har tillgång till modern teknik och moderna maskiner.

Våren 2016 startade vår grävmaskinsutbildning där eleverna erhåller utbildningsbevis för grävmaskin, detta gör dem ännu mer attraktiva på arbetsmarknaden.

Alla gymnasieelever får egna bärbara datorer.

2002 invigdes vårt ridhus,  2010 flyttade vi in i ett nybyggt stall, 2011 invigdes vårt nybyggda och mycket trevliga skolhus och 2015 var det femte nya huset för elevboende klart. 

För vår skogsutbildning har vi genom samarbetsavtal tillgång till ca 1000 ha skogsmark i närheten av skolan.

På skolan finns ca 400 gymnasieelever och ca 120 vuxenstuderande inom komvux och Yrkeshögskolan, tillsammans blir det drygt 500 studerande och ca 100 personal.

Vi har eget kök där all mat dvs  frukost, lunch och middag tillagas och serveras.

Genom vårt idealiska läge i centrum av Östergötland är det enkelt att via Linköpings resecentrum pendla till skolan, bussförbindelserna med Linköping och Motala är goda.

Om du inte kan bo hemma under studietiden finns det ett elevboende med ca 140 platser som fördelas efter behov. Vi har även fritidsgård, middag på kvällen och nattpersonal. 

Copyright © Naturbruksgymnasiet Östergötland 2019

Informationsansvarig ingela.appelsved@regionostergotland.se, webmaster roger.jungevall@regionostergotland.se och infomaster maria.korsman@regionostergotland.se

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår