Allmänt om elevboendet på Vreta utbildningscentrum

Vreta utbildningscentrum har möjlighet att erbjuda elever med lång resväg boende i skolans regi. 

På skolområdet finns det 5 hus med sammanlagt ca 120 platser. Då vi de senaste åren har haft ett hårt söktryck till vårt elevboende så finns det från hösten 2018 ytterligare 24 enkelrum på 10 kvm i en boendepaviljong på skolområdet. I boendepaviljongen finns dusch och WC i korridoren och tre elever delar på en dusch/WC. I boendepaviljongen finns inte tillgång till gemensamhetsutrymmen, kök eller tvättstuga. Detta boende lämpar sig bästa för de elever som åker hem varje helg och skollov.

Beroende på hur stort behovet av boende är kan skolan också komplettera med ytterligare rum hos privata hyresvärdar.

I ett begränsat antal rum tillåter vi att man har hund. Att kunna ta med hund till boendet förutsätter att det finns lediga hundrum när du tilldelas boende. Vi tar inte emot andra djur på elevboendet. Alla rum hyrs ut omöblerade men garderober finns.

Ansökan om boende

När du har fått ditt slutliga antagningsbesked från gymnasieantagningen och vill söka boende på Vreta utbildningscentrum ska du fylla i en boendeansökan. Observera att boendeansökan skall skickas via post (inte via mail) och skall vara skolan tillhanda senast 2019-07-31. Du skickar ifylld boendeansökan till följande adress:

Vreta utbildningscentrum
"Boendeansökan"
Järngården 3
590 76 Vreta Kloster 

I början av vecka 32 fördelas platserna och under samma vecka mailas besked ut till alla som sökt boende. Informationen om du fått boende eller inte kommer skickas tilI din mail.

Hösten 2019 kommer det att vara mycket hård belastning på vårt elevboende,  så du som elev får räkna med att dela rum med en annan elev.  Det är därmed inte säkert att man kan få plats där man önskat eller ett eget enkelrum. Belastningen på boendet brukar ofta lätta under läsårets gång eftersom elever som får körkort flyttar hem, andra skaffar sig egen lägenhet eller löser boendet på andra sätt.

Hur fungerar boendet?

Skolan har fritidspersonal knuten till boendet. Kvällstid bjuds olika aktiviteter, bl.a. biljard, bordtennis, pysselkvällar, TV-spel, vi disponerar gymnastiksal 1 kväll/vecka, har filmkvällar om intresse finns, lokal för möjlighet till fordonsreparationer. På skolområdet finns en fritidsgård som håller öppet kvällar måndag-torsdag. Man kan även använda simhallen i Ljungsbro kostnadsfritt. Utbudet styrs av elevernas önskemål. Vi har även ett eget gym som elever och personal har tillgång till. I boendena finns trådlöst bredband så att eleverna kan använda sina skoldatorer utanför skoltid också.

Skolan erbjuder även läxhjälp på fritiden

Det är en bra idé att fundera över hur man ska aktivera sig på sin fritid på skolan eftersom det blir ganska många timmar att ta ansvar för själv.
Boenderåd hålls efter behov och där har du som elev möjlighet att påverka boendet och fritidsaktiviteter. Det finns även ett mycket stort och aktivt föreningsliv i Ljungsbro där eleverna är välkomna. Fritidspersonalen har regelbundet boendemöten med eleverna i varje enskilt boende (om det behövs). Ofta behöver man komma överens om t ex rutiner runt städning av gemensamma utrymmen, när det ska vara tyst och hur man gör med gäster som enskilda elever bjuder in. Det är inte alltid så lätt att få allt att fungera så att alla blir nöjda. Våra boendelever förväntas hjälpas åt med att städa de gemensamma utrymmena i elevboendet enligt städschema som sätts upp av boendepersonalen.

Fritidspersonalen arbetar från sen eftermiddag fram till morgonen och de går hem ca 08.00. De finns på plats från söndag kväll 20.00 fram till sen eftermiddag på fredag. Därefter är boendet obemannat fram till söndag kväll. Om man är kvar över helgen har skolan begränsade möjligheter att hjälpa till om något händer. Dagtid finns det personal i djurstallarna som kan hjälpa till med vissa saker, men inte kvälls- och nattetid. Det är alltid elevens vårdnadshavare/förälder som har det yttersta ansvaret för eleven om denne bor kvar på elevhemmet under helger och skollov. 

Boenderegler

Det finns boenderegler som man måste följa, om man inte gör det kan man förlora rätten att bo i skolans boende.
Boendet är till för att möjliggöra skolgång på Vreta utbildningscentrum, det är alltså inte elevens hem. Vi är noga med från skolans sida att eleverna åker hem regelbundet för att inte tappa kontakten med livet utanför skolan. Självklart kan man inte åka hem varje helg om det är långt eller om man har ansvar för en egen häst, men vi tycker att de flesta bör åka hem minst en gång per månad. Tillstånd att stanna kvar över helgen ansöker man om hos boendepersonalen.

Månadshyror

Hyran betalas i efterskott mot faktura. För höstterminen debiteras 4,5 månad och för vårterminen 5,5 mån – sammanlagt alltså 10 mån - oavsett terminstider, APL-perioder och liknande. Via sin egen hemkommun ansöker man själv om inackorderingsbidrag, bidraget varierar mellan kommunerna. Aktuella hyror läsåret 2018/2019

3800:- för eget enkelrum (inkl. frukost mån-fre och kvällsmat mån-tors)
3050:- för del i ordinarie dubbelrum (inkl. frukost mån-fre och kvällsmat mån-tors)
3200:- för eget enkelrum i boendepaviljong med delad dusch/WC  (inkl. frukost mån-fre och kvällsmat mån-tors)

Nattjour

Telefonnummer på natten: 0767-982999 
Nyckeljour (fre kl 16 tom mån kl 08)

Skaffa eget boende

Lista över privata hyresvärdar

Boendepersonalens bemanning på elevboendet

Boendepersonal finns på plats från söndag kl 20.00 till fredag kl 17.30 under terminstid. På nätterna alternerar boendepersonal med Securitas.

Elisabeth Bringer Hallberg

Rektor

013-227906, 0702-988847

Kontakta via e-post

Maria Hallberg

Boendet - nattpersonal

013-201099, 0767-982999

Kontakta via e-post

Glenn Cannervik

Boendeansvarig

013-201080, 0767-982980

Kontakta via e-post

Matilda Blomgren

Boendepersonal

013-201072, 0767-982972

Kontakta via e-post

Copyright © Naturbruksgymnasiet Östergötland 2019

Informationsansvarig ingela.appelsved@regionostergotland.se, webmaster roger.jungevall@regionostergotland.se och infomaster maria.korsman@regionostergotland.se

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår