OM NATURBRUKSGYMNASIET

Likabehandlingsplan läsåret 2022-2023

Huvudmannens plan för introduktionsprogram

Huvudmannens kvalitetsrapport läsåret 2021-2022

Huvudmannens kvalitetsrapport läsåret 2022-2023

Vi är certifierade och uppfyller kraven i ISO 14001:2015

Budget och verksamhetsplan 2024

Vilka är vi?

I Naturbruksgymnasiet Östergötland ingår två skolor. Skolorna är Himmelstalunds utbildningscentrum och Vreta utbildningscentrum. Huvudman är Region Östergötland.

HIMMELSTALUNDS UTBILDNINGSCENTRUM

Himmelstalunds utbildningscentrum  ligger i Norrköping. Skolans huvudområden är allmän djurvård, djurvård i djurpark och tropisk anläggning, hund, trädgård, markanläggning och naturvetenskap.

VRETA UTBILDNINGSCENTRUM

Vreta utbildningscentrum ligger i Vreta Kloster, strax utanför Linköping. Skolans huvudområden är hästhållning, lantbruk, maskin, transport, skogsbruk och naturvetenskap.

ELEVANTAL

Det är ca 740 gymnasieelever inskrivna vid Naturbruksgymnasiet. Av gymnasieeleverna studerar 50 elever inom den anpassade gymnasieskolan.

Vuxenstuderande uppgår till ca 200 elever.

INTAGNINGSSTATISTIK

På Gymnasiestudera.se kan du hämta mycket bra information.

VAD KAN VI ERBJUDA DIG?

Ökad frihet, Naturbruksgymnasiet är det idealiska valet för dig som vill jobba inom något av naturbrukets yrken i framtiden. Väljer du oss får du en utbildning som många upplever som något alldeles speciellt. Den speciella känslan kanske beror på att varje dag är fylld av möten mellan människor, djur och natur. Eller att du läser teori som omsätts i praktik redan samma dag. Eller att du lär dig kunskaper som aldrig någonsin blir omoderna.

Hänsyn till naturen, ekologi och kretslopp genomsyrar all undervisning. Naturbruksprogrammet som varar tre år ger allmän behörighet till högskolan och omfattas av sex huvudområden: djurvård, hästhållning, jordbruk, trädgård, skogsbruk och naturvetenskap. Vuxenutbildningar finns både på grundläggande nivå och som vidareutbildningar för de som redan skaffat sig en grundutbildning inom något naturbruksområde.

VAD VILL DU BLI?

En utbildning inom naturbruksområdet är bred och gör att många dörrar står öppna när Du lämnar skolan. Utbildningarna leder till en mängd olika yrken och ger i många fall behörighet till vidare studier på högskolor och universitet inom detta. Inom vissa områden är du även mogen att starta eget efter avslutad utbildning. Om du vill veta mer i detalj vilka yrken som kan vara aktuella kan du klicka under respektive skolas område.
Naturbruksgymnasiets studie- och yrkesvägledare kan ge också Dig mer information om möjligheterna efter skolans slut.

Trivs du i och med naturen, trivs du hos oss! Du tillbringar en stor del av tiden utomhus med praktiska uppgifter i ladugårdar, stallar, växthus och maskinhallar. Men du får även lära dig den teori som krävs. Vi uppmuntrar våra elever att engagera sig i skolfrågor så du bör inte tveka att föra fram dina åsikter.

VILL DU BESÖKA LIKASINNADE I EUROPA?

Hos oss finns det stora chanser till ett internationellt utbyte. Vi har redan nu ett omfattande samarbete med skolor i Europa, och antalet länder växer kontinuerligt. Vi har även APL-kontakter i Australien, Nya Zeeland, Kina, Japan och USA. Det innebär elever som går Naturbruksprogrammet har möjlighet att förlägga en del av sin APL på en utländsk naturbruksskola eller arbetsplats. APL betyder arbetsplatsförlagd utbildning och omfattar minst 15 veckor under de tre åren. Utbytet innebär naturligtvis också att vi tar emot elever från andra europeiska skolor.

SÅ HÄR SÖKER DU TILL NATURBRUKSPROGRAMMET

Ansökan via webben:
Du som går på grundskola inom Östergötlands län kan också göra ditt gymnasieval på webben. Du går in på Gymnasiestudera.se och gör ditt val. Hör med din studie- och yrkesvägledare på din skola. 

Ansökan via blankett:

Blanketten "Ansökan till gymnasieskolan" finns på grund- och gymnasieskolor samt på arbetsförmedlingen. Sänd den till intagningsnämnden på gymnasieskolan i din hemkommun. Därifrån skickas den vidare till vår elevintagning i Linköping. Om du vill veta mer om själva intagningen är du välkommen höra av dig till:

Linköpings kommun
Gymnasieintagningen
581 81 Linköping
Telefon 013-20 88 20

ANpassad gymnasieskola

Naturbruksgymnasiet erbjuder Anpassad gymnasieskola på båda skolorna, kontakta din hemkommun för ansökan.

VUXENUTBILDNING

Naturbruksgymnasiet erbjuder vuxenutbildning, läs mer under utbildning på respektive skola.

UPPDRAGSUTBILDNING

Läs mer under utbildningar på respektive skola. 

Ingela Appelsved

Skolchef Naturbruksgymnasiet Östergötland

011-289577, 072-7051820

ingela.appelsved@regionostergotland.se

Johan Wahlström

Enhetschef IT

0702-430396

johan.l.wahlstrom@regionostergotland.se

Senad Beganovic

Ekonomichef

011-283351, 0730-297300

senad.beganovic@regionostergotland.se

Jerker Björkdahl

Kvalitets- och utvecklingsstrateg

011-283309, 0708-769261

jerker.bjorkdahl@regionostergotland.se

Copyright © Naturbruksgymnasiet Östergötland 2024

Informationsansvarig ingela.appelsved@regionostergotland.se och infomaster maria.korsman@regionostergotland.se