Profil - MASKINMEKANIKER

en gymnasieutbildning för dig som vill jobba som mekaniker inom lantbruk 

Är du intresserad av tunga maskiner och vill arbeta som mekaniker? Då har vi utbildningen för dig. Du lär dig att underhålla och reparera de maskiner som används inom jord- och skogsbruk. Dessutom får du lära dig att köra många av dem, vilket är en fördel när man ska reparera, eftersom du vet hur maskinen fungerar ute i praktiken. 

Under din treåriga naturbruksutbildning läser du gymnasiegemensamma kurser,
programgemensamma kurser och kurser som hör till inriktning Maskin. Givetvis kan du läsa kurser som ger behörighet till högskolan. Under årskurs tre profilerar du dig mot verkstadsarbete och praktik ute på märkesverkstäder.

Under dina APL-veckor kan du knyta värdefulla kontakter inom branschen. Om du vill kan du även få göra några veckors praktik utomlands. Du har möjlighet att ta utbildningsbevis för hjullastare och truck, som du kan få mycket nytta av. Vill du bli egen företagare har du stor glädje av kurserna i entreprenörskap och företagsekonomi. 

Efter gymnasiet

Utbildningen kan leda till arbete som mekaniker vid en verkstad för lantbruksmaskiner, vid en maskinstation eller på större lantbruksföretag. 

Arbetsmarknaden är just nu mycket god för personer med verkstadskompetens, så dina möjligheter att få ett bra jobb är mycket goda.

Du har alltid möjlighet att läsa kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet inom programmet.

Det finns också möjlighet att studera vidare inom Yrkeshögskolan, där du kan fördjupa dina kunskaper inom olika teknikområden eller lära dig mer om t ex kundbemötande och arbetsledning.

Ny film om elever som pluggar Lantbruk, Maskin, Maskinmekaniker och Djur.

Informationsfilm

Dokument

Ansökningskod

NBLANMA

Kontakta oss för mer information

Åsa Rytthammar

Enhetschef, lantbruk, maskin, maskinmek, djur, mark & entreprenad

Tel: 013-227924, 0703-556293
asa.rytthammar@regionostergotland.se

Helene Cromsjö

Studie- och yrkesvägledare

Tel: 013-227912, 0728-582824
helene.cromsjo@regionostergotland.se

Copyright © Naturbruksgymnasiet Östergötland 2021

Informationsansvarig ingela.appelsved@regionostergotland.se och infomaster maria.korsman@regionostergotland.se

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår