Naturbruksprogrammet, inriktning Skog

Skogsmaskinförare/skogsvårdare

En gymnasieutbildning för dig som vill bli skogsmaskinförare eller skogsvårdare

Gillar du att vara ute i naturen? Är du intresserad av maskiner och teknik och att arbeta under eget ansvar? Då är skogsutbildning ett givet val.

I samarbete med olika skogsföretag ger vi dig en modern yrkesutbildning. Du får köra moderna skogsmaskiner samt arbeta med motorsåg och röjsåg i olika skogsvårdsarbeten. Dessutom får du under utbildningen möjlighet att pröva för olika certifikat som t ex grönt körkort, motorsågskörkort, ADR m m. I årskurs 3 kan du profilera dig mot ”Skogsmaskinförare” eller ”Skog och Jakt”.

En stor del av undervisningen hålls utomhus där du praktiskt lär dig sköta skogen och arbeta i arbetslag. Under de tre åren på skolan ingår det sammanlagt 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). APL-perioderna är fördelade på alla tre åren. Då kommer du att vara ute på olika skogsföretag. Det ger dig möjlighet att skapa kontakter med olika företag som ofta leder till ett arbete efter utbildningen. Möjligheter kan finnas att förlägga en del av de 15 praktikveckorna utomlands. Du har alltså under din APL möjlighet att knyta viktiga kontakter för framtiden och framtida anställningar.

Efter gymnasiet

Efter din utbildning har du goda möjligheter att få arbete på ett skogsföretag, starta eget entreprenadföretag eller sköta en egen skogsfastighet.

Du kan också skaffa dig behörighet till många universitets- och högskoleutbildningar. Det gäller speciellt om du väljer vår högskoleprofil – naturvetenskapligt, samhällsvetenskapligt eller ekonomiskt spår. Du får då en unik gymnasieutbildning som ger dig både yrkesexamen som gör att du kan gå direkt ut i arbete samtidigt som du blir behörig till många högskole- och yrkeshögskoleutbildningar, t ex skogsmästare och jägmästare.

Nu erbjuder vi gratis Läger, Prova på dagar och Öppet hus!

Dokument

Ansökningskod

NBSKO

Kontakta oss för mer information

Anders Larsson

Enhetschef, skog

Tel: 013-227933, 0705-415379
Kontakta via e-post

Helene Cromsjö

Studie- och yrkesvägledare

Tel: 013-227912, 0728-582824
Kontakta via e-post

Vreta utbildningscentrum

Expedition

Tel: 013-227910
Kontakta via e-post

Copyright © Naturbruksgymnasiet Östergötland 2020

Informationsansvarig ingela.appelsved@regionostergotland.se och infomaster maria.korsman@regionostergotland.se

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår