Naturbruksprogrammet, inriktning Djur

NIU RIDSPORT

Nationell idrottsutbildning (NIU) – gymnasieutbildning inom Ridsport med dressyr eller hoppning

Denna specialidrottsutbildning är en utbildning i antingen dressyr eller hoppning, för dig som vill träna på tävlingshäst/tävlingsponny och för dig som vill utbilda dig vidare på schemalagd skoltid inom träning och tävlingsverksamhet i vald ridsport. Du får chansen att under skoltid kombinera gymnasieexamen med många träningstimmar på tävlingshäst. NIU kan kombineras med Naturbruksprogrammets hästutbildning till ”Hästskötare mot ridning” och dessutom kan du läsa till kurser som ger dig NV-profil, SP-Profil, ekonomiprofil eller grundläggande behörighet till högskola och yrkeshögskola samt behörighet till Hippologen.

För att bli antagen till NIU-Ridsport i hoppning eller dressyr, krävs ett ridprov och erfarenhet från LB/LA derssyr eller 1.10-1.20 hoppning.

Vreta utbildningscentrum  har två toppmoderna stallar för c:a 75 hästar och två ridhus. Dessutom kan vi valbart erbjuda stallplatser för NIU-elevers privathästar i anslutning till skolans närområde.

Vi ger dig möjlighet att avlägga yrkesprov till diplomerad hästskötare, inom hästutbildningen. Du gör minst 15 veckors praktik kallad APL, du får även möjlighet att förlägga din APL utomlands då Vreta Utbildningscentrum har ett mycket stort kontaktnät.

Vreta utbildningscentrum erbjuder valbart elevboende i nybyggda elevhem.

Träna och tävla på tävlingshäst under skoltid på gymnasiet är en förmån, detta ska leda till att du efter avslutad skolgång ska kunna bli tävlingsryttare och tävla på nationell nivå i din valda ridsport. Du kan även bli hästskötare inom eller utanför Sveriges gränser, eller starta eget hästföretag och t ex utbilda hästar. Du kan även studera vidare tex på högskolan till hippolog, veterinär eller på Vreta Yrkeshögskola till ridlärare. 

Grundläggande behörighet

Vi erbjuder dig att läsa grundläggande högskolebehörighet (Engelska 6, Svenska 2+3) samt välja Matematik 2a som behövs för särskild behörighet till Hippologprogrammet på SLU.

Du har även möjlighet att välja en Naturvetenskaplig (för att läsa vidare till tex veterinär, agronom) eller Samhällsvetenskaplig/Ekonomisk profil.

Ansökan sker i två steg

  1. Ansökningsblanketten som du hittar  nedan skickas till skolan. Sista ansökningsdag till NIU-Ridsport är den 1 december, därefter tas ansökningar emot i mån av plats fram till den 15 februari.
  2. Ansök till naturbruksprogrammet víd gymnasievalet den 15 februari, ansökningskod: NBDJUHÄ (kryssa NIU)  

 I omvalsperioden i maj kan ev förändringar ske och platser kan åter bli lediga. Ridprov till NIU anordnas på vårt ”Prova på Läger”  vecka 44 och på speciella Ridprovsdagar som meddelas blivande NIU- elever efter att ansökan kommit in (Ridprov planeras till 2020-01-16)

Guidning

Önskar du personlig guidning som visar skolan, stallarna, boende samt ger information om vår hästutbildning kan du kontakta Carina Lundgren, se nedan.

Ansökningskod

NBDJUHÄ (kryssa NIU)

Kontakta oss för mer information

Elin Hoflund

Lärare, språk och NIU-ansvarig

Tel: 013-201071, 0767-982971
Kontakta via e-post

Carina Lundgren

Enhetschef, häst

Tel: 013-227949, 0730-477949
Kontakta via e-post

Helene Cromsjö

Studie- och yrkesvägledare

Tel: 013-227912, 0728-582824
Kontakta via e-post

Vreta utbildningscentrum

Expedition

Tel: 013-227910
Kontakta via e-post

Copyright © Naturbruksgymnasiet Östergötland 2020

Informationsansvarig ingela.appelsved@regionostergotland.se och infomaster maria.korsman@regionostergotland.se

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår